Medzinárodná súťaž Balkan Culinary Competition 2016 v Bulharsku, 13.-15.05.2016

Culinary Team Slovakia (kuchári bez hraníc) sa po druhýkrát zúčastnil kuchárskej súťaže Balkan Culinary Competition 2016, ktorá sa odohrávala na Slnečnom pobreží v Bulharsku, v rezorte Fort Noks.
Súťaže sa zúčastnilo viac ako 300 kuchárov z 13 krajín (Bulharsko, Srbsko, Taliansko, Rumunsko, Slovensko, Južná Kórea, Izrael, Chorvátsko, Macedónsko, Japonsko, Veľká Británia, Slovinsko, Nemecko) vo viacerých kategóriách.
Slovenský tím vycestoval v zložení:
Karol Sklenár
Executive Chef Culinary Dreams
Michal Milec
šéfkuchár Restaurant Atrium, Žilina
Alexander Koóš
šéfkuchár Penzión Energetik, Demänovská dolina
Dominik Marton
šéfkuchár Penzion Drak, Demänová
Viliam Šmahel
kuchár Vinum Galeria Bozen, Pezinok
Dávid Mareček
kuchár Hotel Plejsy, Krompachy
Denis Čonka
študent Hotelovej akadémia Liptovský Mikuláš
Asistent tímu a komisár:
Miloš Lachkovič
prezident Aregala Slovakia, člen World Master Chef Society
Kategória „tímovka“ bola vo dvojici, jej úlohou bolo navariť 5-chodové menu, a to 10 bufetových porcii + 1 tanierová porcia v zložení: predjedlo, šalát, polievka, hlavné jedlo, dezert. Čas prípravy bol 3 hodiny a hodnotenie prebiehalo formou WACS pravidiel. V tejto kategórii sa zúčastnili dve slovenské dvojice: Karol Sklenár & Michal Milec a Alexander Koóš & Dominik Marton.
V tejto kategórii sa podarilo Karolovi a Michalovi získať cenu absolútneho víťaza. Okrem víťazného pohára a medaily získali aj hodnotne ceny, a to stáž v Culinary Arts Institute vo Varne v Bulharsku a účasť na kulinárskom kongrese v španielsku v San Sebastiane, kde sa stretnú hneď s niekoľkými michelinovými šéfkuchármi zvučných mien zo Španielska, Brazílie, Austrálie, Japonska, či Maďarska.
Víťazné menu Karola Sklenára a Michala Mileca
Predjedlo:
Creme brulee z kačacej pečene s fialkovým cukrom, mini burger, šalátik z mikrobyliniek
Polievka:
Krém zo zaúdenej šošovice a zemiakov, petržlenový kaviár, slaninová pena, lifizovaná bravčová koža
Šalát:
Špongia z medvedieho cesnaku, lístky červenej repy, krém z kozieho syra, limetový vinagret, mandľový prach
Hlavné jedlo:
Bravčová panenka sous vide v petržlenovej kruste, smrčkové krémové krupoto, zeleninový tartar, kapustová redukcia, karfiolový krém so šafranom.
Dezert:
Čokoládovo-lieskovcová jedlá hlina, jedlé kvety, černica, zmrzlina zo sladkých zemiakov, marcipánová mrkva a špargľa
Aj druhej slovenskej dvojici: Dominikovi a Alexandrovi sa v tejto kategórií podarilo získať cenu v striebornom pasme.
Darilo sa aj v súťažnej kategórií „Black box“, kde zlatú medailu získali Karol Sklenár a Alexander Koóš. V kategórií „Black box za použitia dvoch národných surovín“ získal Alexander Koóš bronz.
„Príprava na súťaž trvala viac ako dva mesiace. Všetka tá námaha, trénovanie, ale aj 24 hodín strávených cestovaním stalo za to! Veľa kuchárov zahraničné súťaže odsudzuje a dávajú mi otázku: „Čo budeš robiť s tými medailami? Čo z toho máš?“ Vždy sa len pousmejem a myslím si svoje. Z každej jednej súťaže si prinesiem niečo cennejšie ako sú medaily a ceny, a to sú kuchárske priateľstva a nové kontakty vo svet,e a to je na nezaplatenie. Tým chcem dať malú radu každému súťažiacemu kuchárovi – nejde o víťazstvo. Samozrejme, že každé víťazstvo poteší, ale pre mňa je podstatnejšia kuchárska pokora, či už sú súťažiaci kuchári lepší alebo horší, podstata všetkého by mala byť jeden druhého niečo naučiť a ctiť si pracú druhého, a to sa nám podarilo“ – zhodnotil účinkovanie na súťaži Karol Sklenár.
Poďakovanie: „V prvom rade by som chcel poďakovať firme, ktorá našej výprave zabezpečila prvotriedny sortiment zeleniny a ovocia, ďalej firme zo Zázrivej, ktorá nám poskytla kvalitné syry na ochutnávku, ktorá zožala veľký úspech. A samozrejme organizátorom tejto peknej súťaže Veseline Slavcheve a Valerimu Neshovovi.“