Medzinárodná kuchárska súťaž IKKER 2015, Chorvátsko, 20.-22.02.2015

V dňoch od 20.-22.02.2015 sa konala v Chorvátsku medzinárodná kuchárska súťaž IKKER 2015. Bol to prvý ročník a súťažili finalisti zo 4 regionálnych súťaží z roku 2014, čiže súťažili najlepší z najlepších:
- Biser Mora 2014, Chorvátsko
- Balkánky pohár 2014 v Srbsku
- Bosansky dukát 2014 v Bosne a Hercegovine
- Regionálna súťaž 2014 v Čiernej Hore
1. Sardela
2. Chobotnica
3. Teľacia oblička
4. Teľací krk
2. Kalamáre, čerstvé
3. Bravčové ľadviny
4. Bravčový krk
Prvé miesto v súťaži IKKER 2015 získala Bosna a Hercegovina, striebro putovalo na Slovensko a bronz ostal v Chorvátsku.
Dragan Šljivić (Bosna a Hercegovina) – zlato
Tibor Samaranský (Slovensko) – striebro
Goran Staničić (Chorvátsko) – bronz
Počas súťaže bol vytvorený i priestor na prezentovanie národnej kuchyne. Túto príležitosť slovenskí Gourmet klub využil skutočne naplno. Prezident Gourmet klubu Jaroslav Ertl, Peter Ďurčo, Ján Duda a Anton Dubický pripravili štvorchodové menu s vynikajúcim slovenským vínom.
Slávnostné 4 chodové menu:
Amuse – bouche Škavrková pomazánka:
Domáci chlieb kukuričný saldový, ražný, podávaný s trilógiou paštét (medvedia, bravčová s pečeňou, husacia).
Cabernet Sauvignon rose 2014, Prestige
Jahňacie konfitované plece s bryndzovými pirohami a slaninkou.
Silvánske Zelené Gold Prestige
Králičie stehno sous – vide na kalerábovej kapuste s mrkvovým pyré.
Slivkové gule s tvarohom a slivkovou zmrzlinou, podávané portským vínom.
Portito Rosso 2010
Zdroj: Gourmet klub